gay leeuwarden statue prinsentuin

Een wandeling door de binnenstad van Leeuwarden is een prima manier om een frisse neus te halen na urenlang tafelen. De binnenstad is sowieso al autoluw, maar op een zaterdagavond merk je pas hoe fijn het is om rustig over straat te lopen zonder voorbij razend verkeer. Hoppend van plein naar plein kom je langs gezellige kroegen, maar waar we uiteindelijk het langst zijn gebleven, was de kade van Nieuwstad met cafés als Fire, De Dikke Van Dale en Kelder65. Aangezien mijn Italiaanse vlam net als ik van cocktails houdt, konden we die van Fellini niet weerstaan. Of we daarna nog de feestcafés in de Oude Doelensteeg en Ruiterskwartier hebben aangedaan, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het is maar goed dat we te voet waren…

(Dit is deel 2 van 48 uur Leeuwarden. Lees hier deel 1. )

mercurius-leeuwarden-fontein-statue

 

Een luie zondag: musea, lunchen en park

De zondag is ook in een 48 uurs trip een dag om het wat rustiger aan te doen. Na het uitgebreide ontbijt in het WestCord WTC Hotel hebben we de fietsen gepakt om op ons gemak de culturele kant van Leeuwarden te ontdekken. De musea bevinden zich in het centrum op loopafstand van elkaar. Wij begonnen de dag in het Fries Museum dat vanaf 11 uur open is.

-> Lees hier meer over de musea in Leeuwarden en Culturele Hoofdstad van Europa 2018

fries museum leeuwarden cafe thus culturele hoofdstad 2018

roof blue sky holland leeuwarden cultural capital of europe 2018

Lunchen bij Café Thús

De collectie en tentoonstellingen in het Fries Museum zijn uitgebreid genoeg om er een paar uur rond te lopen. Omdat we halverwege trek kregen, hebben we geluncht bij Café Thús dat op de begane grond van het museum zit. Mijn salade van de dag was een makreelsalade en Laco koos voor de garnalenkroketjes en roggebrood met zalm en tonijnsalade. Van een museumcafé heb ik doorgaans geen hoge verwachtingen, maar Café Thús liet me dat beeld bijstellen: een plaatje om te zien en het smaakte bovendien prima. Precies wat we nodig hadden na een te gezellige zaterdagavond. Wat overigens ook prettig is, is dat je entreebewijs van het museum de hele dag geldig is. Wij hebben na de lunch op ons gemak de rest van het museum bekeken.

cafe-thus-leeuwarden-fries-museum-lunch-restaurant

 

lunch cafe thús leeuwarden fries museum restaurant

Het voordeel van een “vroege” start (” “, want 11 uur is niet echt heel vroeg), is dat we dat nog ruim de tijd hadden hadden om meer te doen. Daarom hebben we een kijkje genomen in het voormalige paleis van Maria Louise (voorouder van koning Willem-Alexander; wist ik ook niet). Tegenwoordig zit hier Keramiekmuseum Princessehof en hoewel ik niet echt een fan ben van keramiek, was ik erg onder de indruk van de 2e verdieping waar moderne kunst (van keramiek) te bewonderen was.

-> Lees hier de post ‘Oud Geld Op De Thee’ over twee verrassende exposities

keramiekmuseum leeuwarden princessehof op de thee

Het hoogtepunt op deze zondag was echter het Historisch Centrum Leeuwarden! We waren hier al langs gekomen tijdens de Friese Foodtour, maar omdat we hier zoveel interessante dingen zagen, besloten we er op zondag de tijd voor te nemen. Een korte film (die nog het meest lijkt op de leader van Game of Thrones) laat je zien hoe Leeuwarden ontstond en de eindeloze laatjes met voorwerpen geven je een gevarieerd beeld van de stad. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen waaraan echt tijd en aandacht is besteed. Een prettige presentatie van geschiedenis zoals hier, kom je zelden tegen dus trek er gerust een uurtje voor uit tijdens je 48 uur Leeuwarden.

fountain-leeuwarden

Na deze injectie met kunst, cultuur en geschiedenis waren we toe aan daglicht en we troffen het: de zon scheen inmiddels volop en we zijn heerlijk in het gras van de Prinsentuin gaan liggen, waar op dat moment een band optrad. Met de ogen dicht en een biertje in de hand genoten we van de laatste momenten in Leeuwarden voordat we onze huurfietsen terugbrachten bij het station en we weer huiswaarts konden. Wat een heerlijk weekend! Reken maar dat ik tijdens het Culturele Hoofdstad-jaar terug ga naar Ljouwert!

gay couple netherlands gay leeuwarden

Wil je een weekendje weg naar Leeuwarden, dan doe je er dus goed aan om op vrijdagavond weg te gaan, zodat je de zaterdag en zondag volop kunt genieten.

In welke stad zou jij 48 uur vakantie willen vieren? En wat zou jij aanraden in Leeuwarden? Laat gerust je comments hieronder achter om anderen te inspireren!