<- Lees hier deel 1 van 14 dingen die Rotterdam niet heeft.

8. Rijksmuseum en Museumplein

Eén verzamelplein waar moderne en oude kunst elkaar ontmoeten; ideaal voor kunstminnende dagjesmensen. Wat dat betreft is het natuurlijk fantastisch dat je de Nachtwacht en Van Gogh allemaal op 1 dag kunt zien. Doe je daar het Stedelijk Museum bij, dan ben je zonder MuseumJaarKaart € 54,50 kwijt. In Rotterdam staat Picasso gratis en voor niets in de buitenlucht, net als Kabouter Buttplug. Wil je toch een aantal musea bij elkaar hebben, dan moet je naar het Museumpark. Daar zijn de Kunsthal (€12,-), Boijmans Van Beuningen (€ 15,-), Natuurhistorisch Museum (€7,-) en Het Nieuwe Instituut (€ 10,-) bij elkaar goed voor € 44,-. Dan houd je nog mooi een tientje over om ergens wat te eten.

Picasso staat gewoon in de openlucht.

9. Gezellige drukte

Het handjevol toeristen dat de weg naar Rotterdam weet te vinden, is bij lange na niet genoeg om een stevig crimineel circuit voor op te zetten. Geen buitensporige hotelprijzen, geen witte heroïne die als cocaïne wordt verkocht of zakkenrollers. Verder hebben inwoners van Rotterdam geen last van verdwaalde toeristen die denken dat het fietspad een voetgangersgebied is. Nee, wat dat betreft is Rotterdam een oase van rust.

10. Parkeerproblemen

In Amsterdam is parkeren in de binnenstad belachelijk duur. In Rotterdam geldt hetzelfde, maar zijn er voldoende parkeergarages in het centrum die een stuk voordeliger zijn. Op de vrije parkeerplaatsen in de binnenstad mogen ondernemers nu terrassen bouwen en is er zelfs een fiets pitstop (of Parklet) in de maak. Ja, je leest het goed: het terrassenbeleid van Rotterdam wordt steeds soepeler en meer uitgebreid. Dat is weer eens wat anders dan met een biertje in de hand op straat staan.

 

11. De langste roltrap van Nederland

Hij wordt pas in 2017 in gebruik genomen, maar Amsterdam heeft de langste roltrap van Nederland. Hij is 4 meter langer dan de houten roltrappen in de Maastunnel (die zijn 43 meter), die er al sinds 1942 in zitten. Grappig genoeg verbind ook deze tunnel de noordkant van de stad met de zuidkant, net als de Noord-Zuidlijn beoogt. Het heeft allemaal wat meer tijd nodig om die laatste af te krijgen. Zo lang zelfs, dat Rotterdam inmiddels een metrolijn heeft naar Den Haag.

De houten roltrappen in de Maastunnel zijn de langste in gebruik-zijnde roltrappen van Nederland. Nog steeds. Pic: Menno van der Meer

12. Engels sprekend winkelpersoneel

Ja, de basics van het Engels heeft iedereen in NL wel onder de knie, maar in een winkel in Rotterdam is het standaard dat je in het Nederlands wordt begroet. Uberhaupt wordt begroet, zou je kunnen zeggen. Vriendelijke bediening is namelijk inbegrepen bij een dagje Rotterdam. Met meer dan 170 nationaliteiten binnen de gemeentegrenzen, is het aannemelijk dat je in Rotterdam in meer talen dan Nederlands en Engels terecht kunt. En inderdaad, loop over de WestKruiskade en Arabisch, Turks, Chinees, KaapVerdiaanse en Surinaamse dialecten zijn net zo vanzelfsprekend als het plat Rotterdams. Maar Engels; dat is in Rotterdam vooral een cafe-restaurant naast Rotterdam Centraal en niet de enige taal die sommige medewerkers spreken.

13. Milkshake Festival

De gayscene van Rotterdam zit anders in elkaar dan die van Amsterdam. En daarom zou een briljant festival als Milkshake nooit in Rotterdam van de grond komen. Daar zijn we jaloers op. Net als op de Canal Pride. Maar met North Sea Jazz en Zomercarnaval komen we al een heel eind. Once you go black…

14. De trein naar Rotterdam

<- Ga terug

Pagina 2 van 2