hot tug Rotterdam

Vorige week plaatste het Parool een paginagroot-artikel (met veel witruimte, overigens) over Rotterdam, met de pakkende titel 14 dingen die ze in Rotterdam wél hebben. Heel aardig natuurlijk, maar voordat het hoofdstedelijk publiek ‘en masse’ gaat bieden op onze goedkope woningen, is het misschien goed om ze een hart onder de riem te steken. Daarom 14 dingen die Rotterdam niet heeft, en Amsterdam wel. 

-> Of lees je liever over Het verschil tussen Rotterdammers en Amsterdammers?

1. Grachten

Hoewel buitenlandse toeristen de Rotterdamse singels ook gewoon ‘canals’ noemen, heeft Rotterdam geen grachten waarover je kunt waterfietsen of waarop je een canal-pride kunt houden. Het mooie in cirkels opgebouwde grachtengordelcircuit van Amsterdam is fantastisch. In Rotterdam zul je moeten flaneren op groene lanen naast pittoresk aandoende singels, die vanwege de waterkwaliteit zijn voorzien van fonteinen. De Heemraadssingel, Noordsingel, Bergsingel en Provenierssingel wachten om ontdekt te worden.

Rotterdam Spoorsingel singels Rotterdam

Spoorsingel Rotterdam – pic: Skyscrapercity

2. De Hallen

Of ze het express doen of niet, weet ik niet, maar je herkent Amsterdammers gelijk als ze in de havenstad vragen naar de Markthallen. Wees gerust: daarvan is er maar één en dat is genoeg, alhoewel: ‘Die nieuwe Markthal in Rotterdam, is dat nou wat?‘. De Hallen in Amsterdam is een plek met meerdere restaurantjes, geïnspireerd op het foodtruck-concept. Maar er zit ook een bibliotheek, filmhuis en nog veel meer in. Het is zeg maar de Markthal, Bibliotheek en Lantaren Venster bij elkaar.

-> Lees hier waarom ik niet in de rij ga staan bij het foodtruck Festival Trek

3. Culturele elite

Als je van theater houdt, dan moet je voor de gein Toneelgroep Amsterdam eens vergelijken met het Ro Theater en je ziet gelijk waar het verschil zit. Rotterdam heeft geen culturele elite. Wel een hoop mensen die (gewoon in een spijkerbroek en t-shirt) naar allerlei soorten theater en festivals gaan. Niet voor niets is Rotterdam dé festivalstad van Nederland en heeft het eigentijdse dansgezelschappen als Conny Janssen Danst en Scapino Ballet. Maar een operahuis, klassiek toneel of zalen vol Hollandse Meesters; die ontbreken in Rotterdam. Als er al sprake is van een culturele elite in Rotterdam, dan zitten daar types als Jules Deelder, Loes Luca, Jandino en Richard Groenendijk tussen. En daar zijn we nog trots op ook.

Mirror Mirror van Conny Janssen Danst

Mirror Mirror van Conny Janssen Danst

4. Red Light District

Miljoenen dronken of stoned toeristen slenteren jaarlijks van raam naar raam, om al dan niet naar binnen te gaan bij de hoeren, die inmiddels sekswerkers heten. In Rotterdam had je vroeger nog de Keileweg, waar heroïnehoertjes zich lieten nemen onder het felle licht van straatlantaarns. Maar zelfs die zul je nauwelijks nog aantreffen in Rotterdam. Er zijn een paar seksclubs, maar verder is seks gewoon gratis in Rotterdam. Je kunt je zelfs laten gangbangen in kelderboxen en schuurtjes, als je dat wilt.

5. Witte restaurants

Hoewel de eerder genoemde culturele elite enorm tolerant is, heerst in 020 nog wel een sfeertje van ‘not in my backyard’. Typerend was het voorbeeld van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos. Hoewel hij meer spreiding wilde zodat er geen witte en zwarte scholen meer zouden zijn, bakfietste hij met liefde naar de andere kant van de stad om zijn eigen kinderen op een witte school te doen. Net als Femke Halsema trouwens. Dit salon socialisme is in Rotterdam nooit te vinden geweest. In Amsterdam heb je zelfs restaurants waar alleen maar blanke mensen komen. Met meer dan 60% niet-autochtone Nederlanders onder de 40 jaar, zul je in Rotterdam geen enkele plek vinden waar enkel nog blanken komen.

-> Lees hier het verhaal over een wit restaurant in Amsterdam: ‘het correcte gekwetter in een plantenkas

6. Sloepen en gratis veerdiensten

Van de grachtengordel kun je het best genieten per boot. Toeristen doen dat met een rondvaartboot of waterfiets. Locals doen het met hun eigen vlet of sloep. Rotterdam heeft vooral water om Noord en Zuid te scheiden, net zoals het IJ in 020 doet. Het passende vervoer in Rotterdam is de watertaxi, splashtours, de tugboat of het bootje van Hotel New York. Dat is wel wat duurder dan de gratis veerdiensten van het GVB. Misschien moeten we daar toch eens een voorbeeld aan nemen. Aan de andere kant; de trein en metro gaan al jaren als Noord-Zuidlijn ondergronds en de twee bruggen die noord en zuid verbinden, voldoen ook wel.

Met de Hot Tug Boat door de binnenhavens van Rotterdam Met de watertaxi naar Zuid. pic: Arno Hoogwerf

7. Bollenvelden

Amsterdam heeft geen bollenvelden, net zo min als Rotterdam. Toch worden toeristen in de hoofdstad verwelkomd door honderden winkeltjes met tulpenprullaria en tours naar de bollenvelden, die nota bene in Zuid-Holland liggen. Jawel; de Keukenhof ligt dan misschien net naast Schiphol, maar Lisse is toch echt een Zuid-Hollandse gemeente. Blijkbaar weet Amsterdam het gewoon beter te verkopen.

Lees verder ->

Pagina 1 van 2