6. De beste tijd om naar Uruguay te gaan

Op het zuidelijk halfrond vallen zomer en winter precies tegenovergesteld aan onze kalender. Vanwege de vlakheid van het land en de hoeveelheid water en wind, is het klimaat vergelijkbaar met dat van Nederland. Maar wel iets extremer. Als het stormt, stormt het er goed. Als het lekker weer is; is het ook echt lekker weer. Grofweg kun je stellen dat je Uruguay het beste kunt bezoeken tussen september en april. Waarbij november en maart misschien wel de beste maanden zijn.

oldtimer colonial del sacramento uruguay

7. “Doe maar gewoon”

In tegenstelling tot de gepassioneerde Argentijnen en de sensuele Brazilianen, zijn de mensen in Uruguay nogal gewoontjes. Dat zie je ook aan de kleding op straat: felle kleuren ontbreken en aan hun uiterlijk lijken de Uruguyanen niet veel geld uit te geven. Ook qua mentaliteit is ‘doe maar gewoon’ een bekend mantra; geen luidruchtig schreeuwende mensen, geen druk getoeter van auto’s en zelfs geen wilde feestjes. Toch neemt dat niet weg dat je hier veel plezier kunt hebben zonder overdreven gedoe; ik vond het een verademing! Ben je een uitbundige relnicht of partycrasher dan is (gay) Uruguay misschien iets minder aan jou besteed. Een weekendtrip vanuit Buenos Aires is dan een beter alternatief. Dan krijg je er in ieder geval een leuk stempeltje bij in je paspoort.

Uruguay street market

8. Gay-friendly Uruguay

Toen in 2013 het homo-huwelijk legaal werd in Uruguay, was dat een kleine revolutie in Zuid-Amerika. Toch haalden inwoners de schouders erover op, alsof het een vanzelfsprekendheid was. En dat is te merken: homo’s zijn een onderdeel van het leven van alledag, hoeven niet in de kast te zitten en zijn alom geaccepteerd. Zozeer zelfs, dat een echte gayscene ontbreekt. Hoofdstad Montevideo heeft wel een paar gaybars en sauna’s, maar de kans dat je een leuke Uruguyaan aan de haak slaat is net zo groot in de reguliere horeca. Houd er wel rekening mee dat het uitgaansleven pas na middernacht op gang komt. Zeg maar gerust vanaf een uur of 1. Ben je geen nachtvlinder, dan zijn apps als Grindr in elk geval populair genoeg om wat vermaak te vinden.

Het toerismebureau van Uruguay heeft zelfs een aparte promofilm gemaakt voor gay-reizigers. Er zijn maar weinig landen die hen dat nadoen. Hulde dus voor gay Uruguay!

9. Dollars!

Ben je van plan om naar Argentinië door te reizen, dan is Uruguay dé plek om nog wat dollars in te slaan. De pinautomaten geven Uruguyaanse pesos en Amerikaanse dollars uit. Aangezien je daarmee op de ‘blue market’ in Argentinië je slag kunt slaan, doe je er verstandig aan om in Montevideo nog wat extra dollars te pinnen. Hoewel deze transacties illegaal zijn, doen ze er in Argentinië niet al te moeilijk over en kan het je al snel 50% vakantiekosten schelen. Snel verdiend dus!

10. Romantisch mooi

Uruguay is een heerlijke bestemming voor verliefde stelletjes. Zelf zwicht ik voor pittoreske plaatsen als Colonia del Sacramento, met z’n schattige restaurantjes, goede wijn en fijne hotels. Maar ook andere kustplaatsen met hun eindeloze stranden doen het goed als je tijd met elkaar wilt doorbrengen. Maar bijna overal in het land vind je wel plekken waar je kunt genieten van zonsopgang tot zonsondergang. Het inspireerde in elk geval één van mijn reisgenoten om zijn huwelijksaanzoek in Uruguay te doen: het bleek de fijnste plek waar ze in 5 maanden rondreizen waren geweest. Het is maar een idee…

romantic uruguay

Lees hier het eerste deel van deze blogpost. Of ontdek wat het geilste land ter wereld is. En inderdaad: dat ligt in Zuid-Amerika.

Ben jij al in Uruguay geweest?

Pagina 2 van 2