colonia del sacramento uruguay 2013

Uruguay ligt vrij centraal in Zuid-Amerika. Het land is zowel in omvang als mentaliteit erg bescheiden, vergeleken met de uitbundige buren Argentinië en Brazilië. Maar met gastvrije inwoners, de beste barbecues (zelfs als eenpersoons-versie in restaurants), prachtige natuur en de Zuid-Amerikaanse ‘looks’ van de bevolking is Uruguay zeker de moeite van het bezoeken waard. 3 Weken vakantie of een weekend heen-en-weer vanuit Buenos Aires? That Guy From Rotterdam was er op doorreis tijdens 3 maanden rondtrekken in Zuid-Amerika en vond 10 redenen waarom Uruguay een prima vakantieland is.

gay beach uruguay

1. Vrijzinnig Uruguay

Door onze eigen PR-machines denken we vaak dat Nederland het enige vrijzinnige land ter wereld is. Maar in Uruguay is marihuana al volledig legaal (en via de staat verkrijgbaar) en zijn abortus en het homo-huwelijk ook volledig ingeburgerd. Terwijl de rest van Zuid-Amerika streng vasthoudt aan katholieke idealen, is Uruguay een stuk vrijzinniger. Iets minder uitbundig ook, want pracht en praal lijkt vaak te ontbreken. Maar in ruil daarvoor krijg je pure schoonheid en eenvoud terug, dat nog niet is ontdekt door het massa-toerisme.

2. Stranden en sterren

Jude Law, Paris Hilton, Naomi Campbell en Marc Jacobs hebben Punta del Este al helemaal ontdekt als strandbestemming. Shakira heeft er zelfs een stulpje gekocht. Niet zo gek, want hoewel het een toeristische bestemming is, blijft Punta del Este relatief rustig voor de supersterren. Massatoerisme is hier beperkt en dat zal voorlopig wel zo blijven. Ooit was het de rivièra van Zuid-Amerika, maar inmiddels zijn er wel wat wolkenkrabbers verschenen en komen rijke latino’s er pronken met hun welvaart. Desalniettemin blijft het er qua drukte verre van Scheveningse of Zandvoortse taferelen. Ben je op zoek naar gay Uruguay, dan mag je deze badplaats in elk geval niet overslaan.

Punta del Este

Houd je van echt ‘laidback’ en ‘local’, dan mag je Punta del Diablo niet missen! Dit surfparadijs is in onze winter een zomerse hippie-enclave met hete surfdudes and chille restaurants. Kom je er in het najaar of de winter (onze zomer) dan is er niets te beleven en mag je blij zijn als de bus eens per uur rijdt. Uitwaaien kun je er dan echter gegarandeerd: het stormt hier als een dolle! Zelf was ik er in de herfst en de enige supermarkt die nog open was, accepteerde geen pin- of creditcards. Just so you know…

waves golf surfing uruguay punta del diablo

Punta del Diablo in winter

3. Prima levensstandaard

Vergeleken met de rest van Zuid-Amerika, is de levensstandaard in Uruguay erg comfortabel. Buurland Brazilië heeft bijvoorbeeld een hoog welvaartsniveau, maar kent ook veel armoede. In Uruguay zijn de verschillen minder groot en is de gezondheidszorg goed geregeld. Het verschil met de rest van Zuid-Amerika is misschien wel de relaxte houding van de Uruguyanen: geen gepats met dure spullen, maar wel zorgen dat iedereen kan genieten van z’n leven. In onze ogen komt dat soms wat eenvoudig over, maar het blijkt dat hier vooral geen behoefte is om eindeloos te consumeren om het consumeren. En terwijl het bij de buurlanden roerig ging op economisch vlak, bleef Uruguay vrij stabiel en kende het bovendien een lage werkloosheid. Bijkomend voordeel is dat je hier veiliger bent dan in veel andere Zuid-Amerikaanse landen. Fijn om te weten als je alleen reist.

4. Cowboys & biefstukken

Argentinië mag dan bekend staan om z’n steaks en z’n cowboys, maar het echte werk vind je in Uruguay. Ben je een vleesliefhebber, dan kom je hier goed aan je trekken. De Parilla (barbecue) is hier net zo gewoon als bij ons een mandje brood met smeersels. En of je nou eet in een simpel wegrestaurant of hip met je eigen tafelbarbecue in een eetcafé zit; het vlees is altijd voortreffelijk. Heb je een auto gehuurd, dan loont het de moeite om het prachtige binnenland in te trekken.

parilla uruguay

5. Natuur

Uitgestrekte heuvellandschappen en een overvloed aan water bepalen het landschap van Uruguay. In dat opzicht lijkt het op een grote versie van het eveneens platte Nederland, met dit verschil dat er een stuk minder inwoners (4 miljoen) op een veel groter oppervlak wonen. Daardoor voel je de ruimte en adem je de frisse lucht in het hele land. De kust bestaat uit eindeloze stranden en de golven trekken surfers aan uit de hele wereld. De rivieren en bossen zijn doorgaans een trekpleister van actieve buitenmensen, die wel van een goede hike houden.

In deel 2 van deze blogpost ontdek je wanneer de beste tijd is om te gaan, hoe gay-friendly Uruguay is en hoe je veel geld bespaart als je een beetje Zuid-Amerikaans omgaat met de regels.

Lees verder ->

Pagina 1 van 2