Om op wereldreis te gaan, moet je geld opzij zetten. Met de volgende bespaar tips kun je snel sparen voor je wereldreis en ontdek je gelijk hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen, zónder kasboekje!

Je kunt proberen om op de bonnefooi rond te reizen en dat kan ook redelijk succesvol. Maar geld is wel makkelijk als je opeens terug wilt naar Nederland. (Een bruiloft of een begrafenis zijn meestal een goede reden, alhoewel ik persoonlijk die eerste categorie lichtelijk ‘overrated’ vind – ze kunnen ook hun huwelijk uitstellen totdat jij terug bent, als je net zo belangrijk bent voor hen als andersom.) Geld is ook prettig om een keer een duurdere overnachting te nemen als je uitgeput bent. Maar hoe kom je aan geld en hoe kom je er ook zo min mogelijk vanaf, oftewel: hoe ga je sparen? De snelste manier om te sparen, is door slim om te gaan met hetgeen waaraan je het meeste geld uitgeeft na je vaste lasten: de boodschappen.

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de bekende trucs: bonuskaarten, kassakoopjes en folderaanbiedingen. Laat ik je als reclamemaker dan maar alvast iets verklappen: die werken heel goed als je zo lang mogelijk in Nederland wilt blijven. Denk je nu werkelijk dat al die winkels folders laten maken om je zo voordelig mogelijk die winkel door te helpen? Nee natuurlijk! Het doel van die aanbiedingen is, om jou meer geld uit te laten geven dan je van plan was. Door slim te shoppen, kun je echter wel voordelig de supermarkt door en gebruikmaken van de juiste aanbiedingen. Tijdens je wereldreis kosten besparen, doe je trouwens op de zelfde manier.

Snel besparen, gewoon bij Albert Heijn

Snel besparen, gewoon bij Albert Heijn

Mijd de discounter – doe de Himalaya-check

Veel erger nog dan die aanbiedingen, zijn echter de zogenaamde discounters: de Aldi’s en Lidls van deze wereld. Om nog maar te zwijgen van de Action. Heb je ooit weleens op een verjaardag gezeten waar de ene tante de andere napraat over ‘wat voor leuke spullen’ de Action verkoopt? Die zogenaamde ‘leuke spullen’ zijn gewoon troep. Ja, ook dat ene leuke vaasje. De discounters zijn supergoedkope winkels waar ze je vervolgens veel geld laten uitgeven aan spullen die je met een beetje gezond verstand nooit bij zo’n winkel zou halen. De meeste discounters zijn trouwens helemaal niet zo goedkoop: leg de prijzen maar eens naast die van een reguliere supermarkt en je zult zien dat sommige producten zelfs duurder zijn. En voor wat betreft die leuke goedkope prullaria, doe de Himalaya-check: vraag jezelf af of je het artikel dat je wilt kopen in je rugzak zou meenemen naar de Himalaya? Is het antwoord nee, dan kun je het maar beter terugleggen en die euro’s direct in een spaarpot stoppen.

Slim shoppen – de tips
Hoe ga je dan wel slim te werk, om zo snel mogelijk je wereldreis bij elkaar te sparen. Allereerst begin je met de beste aanschaf ‘ever’: een spaarpot. Niet zo één die je stuk moet slaan, dat is niet duurzaam. Nee, gewoon een spaarpot die je open kunt maken. Die ga je gebruiken voor het volgende.

Betaal contant
Hoe graag supermarkten ook willen dat je pint, betaal gewoon cash. Fysiek geld uitgeven is moeilijker dan pinnen tot je pasje ‘piep’ zegt. Neem jezelf voor om eens per week (zelf doe ik dat elke dag) alle muntstukken uit je portemonnee in de spaarpot te stoppen. Als extra grote wisseltruc doe ik dan af en toe het volgende: heb ik een briefje in mijn zak dat ik niet direct nodig heb, bijvoorbeeld 10 euro, dan ruil ik dat om voor muntstukken uit de spaarpot. MAAR: ik neem slechts de helft van die waarde in munten terug. Op die manier verdubbel ik mijn spaargeld, zonder direct te beknibbelen.

Last Minute boodschappen doen
Een supermarkt is ontworpen om je zo lang mogelijk binnen te houden, zodat je zo veel mogelijk koopt. Het vertragen van je tempo is een bekende truc: het poortje dat langzaam open gaat, een koffiecorner en natuurlijk het verplaatsen van artikelen op de schappen zodat je moet zoeken. De beste manier om die psychologische trucs te omzeilen (en dus om te besparen op boodschappen), is door 15 minuten voor sluitingstijd boodschappen te gaan doen. Je moet al je boodschappen snel bij elkaar sprokkelen en onbewust maak je daardoor sneller de juiste keuzes. Deze tip heeft mij al honderden euro’s bespaard.

Weg met het mandje!
Voor je wekelijkse boodschappen een karretje of een mandje is geen enkel punt. Je bent echter zo geconditioneerd, dat je ook een mandje pakt als je voor één fles cola de supermarkt binnenloopt. De zielige aanblik van die ene fles in dat lege mandje, laat je automatisch meer kopen. Wil je snel veel geld besparen, ga dan zonder mandje of karretje de winkel in. Als je alleen maar koopt wat je kunt dragen, houd je per supermarktbezoek makkelijk enkele euro’s over.

A-merken en aanbiedingen
Ik ben dol op A-merken en ben er van overtuigd dat ze vaak ook hun meerprijs waard zijn. Al was het maar vanwege de betere klantenservice en fraaie reclamecampagnes die ik ervoor terug krijg. Van mijn favoriete merken houd ik de aanbiedingen in de gaten en sla ik in als er een goede aanbieding is. Maak voor de gein eens een lijstje met jouw favoriete chips, frisdrank, zuivel en deodorant en besluit eens om die alleen te kopen als er een goede aanbieding is.

Zoals met elke besparing geldt ook bij het supermarkt-besparen, dat je het geld wel apart zet. Daarom is de eerste tip het meest belangrijke: neem een vast bedrag cash op voor je boodschappen en doe alles wat je overhoudt in je spaarpot. De eerste twee weken zul je geld tekort komen! (Dan weet je gelijk wat je écht uitgeeft.) Daarna zul je ruimschoots geld overhouden. En reken maar dat je daar straks veel plezier van gaat hebben!