De laatste jaren is het een terugkerend ritueel: het boe-geroep rondom Amsterdam Pride omdat het te commercieel zou zijn geworden. Maar de bedrijven die meevaren betekenen meer voor de lhbt-gemeenschap dan een kirrende homo met een kop vol drugs. Zonder die laatste zou het trouwens ook saai worden, dus ‘kind, la gaan’.

Vooropgesteld dat Pride een feest is om sexuele diversiteit te vieren, vinden steeds meer mensen dat er teveel commerciële boten meevaren in de Canal Pride. Dat is ook niet zo gek, want een groot deel van de boten wordt opgesierd door logo’s van bedrijven, die hun huisstijlkleuren harder door de strot duwen dan dat ze sexuele diversiteit uitstralen.

darg queen urinal baroque

Vaak staan op die boten een zooi hetero-bobo’s die het wel geinig vinden om een keer front row te staan in het varende rariteitenkabinet. Ondertussen niet doorhebbend dat ze daarmee de uitstraling van het evenement platslaan tot een yuppencarnaval.

-> Lees ook: Gekke homo’s: waarom ze niet normaal doen op Gay Pride

Toch ben ik blij met die heteronormatieve boten in de Amsterdamse grachten tijdens Amsterdam Pride. Ze vormen namelijk de voorhoede van verandering in de maatschappij, waarvoor lgbt-prides juist strijden.

Mainstream merken zeggen hiermee: omarm het ongewone

Als bedrijven als NS, Vodafone, KPN of Radio538 laten zien dat zij trots zijn op hun sexueel diverse personeel, dan geeft dat een sterk signaal af aan de honderduizenden toeschouwers. Natuurlijk is het wel een beetje prediken voor eigen parochie, want het publiek bestaat meestal uit tolerantere mensen.

Maar ook de gezinnen die staan te kijken, de meegesleurde mannen en de misschien-toch-nog-niet-helemaal-openminded buurvrouw kunnen zich herkennen in deze mainstream merken. En als die hun boodschap al zo uitdragen, geven ze ook ‘gewone’ mensen een reden om het ongewone te omarmen.

Daarbij hebben veel van deze bedrijven ook een vooruitstrevend personeelsbeleid waarin diversiteit geen issue meer is. Het is dan ook veelzeggend dat een bedrijf als NS actief nadenkt over genderneutrale omroepberichten. Of dat Vodafone op het kantoor in Ierland genderneutrale toiletten creëert.

gay Dublin gender neutral bathroom

De impact van dit soort ogenschijnlijk kleine aanpassingen, is enorm. Wie weleens de prides in Amerika, Canada of de grootste pride ter wereld heeft bezocht, weet dat commercie de eerste brug kan slaan naar acceptatie.

Denk daar nog even aan als je Pride Amsterdam viert en weer zo’n blije boot met zoenende merkhetero’s voorbij ziet komen. Vraag je af bij welk bedrijf je liever zou willen werken. Of aan wie je je geld uitgeeft. Ja, dat is commercieel. Maar dat is Truvada ook en die vieren het niet met een feestje, maar met een aanvraag voor licentie-verlenging.

Happy Amsterdam Pride allemaal!