Kalenders zijn er in alle soorten en maten, maar meestal hebben ze maar één doel: volgepland worden. Oftewel: vooruit kijken. Als je dit jaar wat meer tijd voor jezelf wilt hebben, of voor een specifieke hobby, persoon of studie, dan kun je beter beginnen met een terugkijk-kalender.

Een kalender kan aangeven hoeveel of hoe weinig tijd je hebt. Bij mij levert de aanblik van een kalender meestal stress op, want ik wil zovéél doen en er is zo weinig tijd! Daarom ben ik al sinds jaar en dag over gestapt op de 7 dagen planning en heb ik geen kalender meer nodig. Er komen echter zoveel mooie kalenders uit (zoals de Amsterdam Lowlanders Rugby Calendar of de Warwick Rowers Calendar) dat het zonde is om daarmee niets te doen.

De Terugkijk-kalender

In plaats van gestresst te raken van een overvolle kalender, kun je hem ook gebruiken om in kaart te brengen waaraan je je tijd besteedt. Het werkt heel eenvoudig. Schrijf aan het einde van de dag in één woord de activiteit die je die dag hebt gedaan. Heb je er meer gedaan, dan schrijf je meerdere woorden, maar houd het bij één trefwoord per activiteit. Dat kan zijn ‘sport’, ‘cultuur’, ‘fotografie’, ‘vrienden’, ‘food’. Door voor gelijksoortige activiteiten hetzelfde trefwoord te gebruiken, krijg je vanzelf een ’tagcloud’ van jouw vrije tijd. (Om jezelf een beetje op te vrolijken, laat je het woord ‘werk’ achterwege, tenzij je wilt weten of je een workaholic bent.)

WARWICK-ROWERS-2014

Na een week of drie krijg je al een prima overzicht van waaraan jij je vrije tijd besteedt. Heb je je voorgenomen om meer te gaan sporten, meer tijd met vrienden door te brengen of vaker uit eten te gaan; dan zie je dus direct of je dat lukt. En zo niet, dan kun je daar gericht actie op ondernemen. Daarmee voorkom je dat je aan het einde van het jaar ontdekt dat er niets van je goede voornemens terecht is gekomen.

Tips

Behalve dat je snel kunt bijsturen om goede voornemens te verwezenlijken, helpt een terugkijk-kalender je ook om gebeurtenissen beter te herinneren. Elke dag maak je namelijk bewust een samenvatting van je dag. Bovendien laat je kalender aan het einde van het jaar zien, wat je écht hebt gedaan (in plaats van doorgestreepte afspraken). Wil je meer profijt halen uit de terugkijk-kalender dan kun je de volgende tips gebruiken:

  • Gebruik kleuren – geef elke activiteit z’n eigen kleur, zodat je in één oogopslag ziet waaraan je de meeste tijd besteedt.
  • Kruisjes zetten – zeker bij het willen bereiken van een doel, kan het helpen om elke dag een kruis te zetten als je een ‘dagelijks doel’ hebt bereikt, zoals elke dag een blog schrijven of mediteren. Een kruis is dan je visuele ankerpunt en helpt je om een ketting te realiseren, waardoor je mentaal wordt gestimuleerd om die ketting niet te verbreken. Dit wordt ook wel de Seinfeld-kalender genoemd.
  • Vakanties – ben je net als ik in de gelukkige omstandigheid dat je niet gebonden bent aan schoolvakanties, dan kan het gebeuren dat je te weinig vakantie neemt. Juist omdat je vaak denkt ‘dat komt later wel’ vliegen de weken voorbij en voor je het weet is het jaar weer voorbij. Gebruik je kalender dan om alvast aan te geven in welke maanden je op vakantie zou willen, of: in welke maanden het de beste tijd is om te reizen in het land waarheen je reist.
  • Besparen – Als je begint met een terugkijk-kalander, kun je ook snel geld besparen. De meeste kalanders worden namelijk in januari afgeprijsd. Zo sla je dus twee vliegen in één klap als je begint met je terugkijk-kalender.

Natuurlijk ben ik erg benieuwd hoe de terugkijk-kalander je bevalt. Stuur me een mail of laat hieronder een reactie achter!